top of page

BEL VE BOYUN FITIÄžI TEDAVÄ°SÄ°

 

Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?

​

Ağır bir yükü kaldırmak veya ters bir hareket yapmak gibi pek çok dış faktörün yanında kiÅŸiye ait faktörler de bel fıtığının oluÅŸmasında önemli rol oynarlar. Çünkü öyle insan vardır ki 120 kg kaldırır, hiç birÅŸey olmaz; öylesi de vardır ki 5 kg kaldırır, bel fıtığı olur. KiÅŸiye ait faktörlerin başında ise omur kemikleri arasında bulunan ve disk adı verilen kıkırdaklardaki dejenerasyon gelir. Bu disklerin ihtiva ettiÄŸi su oranı çocukluk yaÅŸlarından itibaren yavaÅŸ yavaÅŸ azalmaya baÅŸlar. Buna disklerdeki beslenme bozukluÄŸu ve mikro seviyedeki deÄŸiÅŸiklikler ile kimyasal deÄŸiÅŸiklikler de eÅŸlik eder. Disk zamanla elastikiyetini yitirir, artık kuvvet aktarma ve kuvveti çevre dokularda dengeli bir ÅŸekilde yayma görevini yapamaz olur. Mikro düzey de bulunan çatlaklar üzerine aşırı yük binince veya kiÅŸi yanlış bir hareket yaptığında diskin içindeki yumuÅŸak kısım etrafındaki kapsülü kolayca yırtarak dışarıya doÄŸru çıkar ve bel fıtığı oluÅŸur. Yani zemin hazır olduktan sonra bardağı taşıran son bir damla gerekmektedir ki bu hafif bir cismi kaldırmak ve ya sadece öksürmek de olabilir. Bazı ailelerin tüm fertlerinde kıkırdak yapıdaki dejenerasyon nisbeten daha erken yaÅŸlarda olmakta, dolayısıyla daha sık ve kolay bel fıtığına yakalanmaktadırlar.

​

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

​

 Bel ve bacak aÄŸrısı en belirgin ÅŸikayettir. Fakat bazen bel veya bacak aÄŸrısından sadece biri de bulunabilir. AÄŸrıyla birlikte bacaklar da uyuÅŸma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da görülebilir. Bazen orta hattan omurilik kanalına doÄŸru uzanarak sinirleri sıkıştıran büyük bel fıtıklarında idrar ve büyük abdestini tutamama veya yapamama gibi bozukluklar ile bacaklarda felce doÄŸru gidiÅŸ ortaya çıkabilir. Hastalığın bu derecede ilerlemesine müsaade edilmemeli, zamanında müdahale ile uygun bir tedavi gerçekleÅŸtirilmelidir. Bel fıtığında, bel ve bacak aÄŸrısı yürümekle, iÅŸ yapmakla ve ayakta kalmakla, öksürmekle artarken sert yatakta yatmakla azalabilir.

​

MANUEL TERAPÄ°

"Manus" el, "terapi" tedavi demektir. Omurganın doÄŸal yapısında olmayan eÄŸriliklerin, fıtıkların, kaymaların, sinir baskılarının sonucunda oluÅŸan sayısız ÅŸekilde hastalık, belirti ve semptomların, vücudun tüm uzuvlarına (kalça, diz, dirsek, ayak bileÄŸi, omuz, çene vs.) ait eklemlerin pozisyon bozukluklarının (çıkık,yarı çıkık,yer deÄŸiÅŸtirmeler), özel eÄŸitim almış  doktorun ellerini ve vücudunu kullanarak bilim adamları tarafından hazırlanmış zararsız yöntemlerle düzeltilmesine manüel terapi(kayropraktik,osteoped) diyebiliriz. 

​

Belimizde 5 adet omur kemiÄŸi vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaÅŸması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. FıtıklaÅŸan yani içerden dışarıya doÄŸru taÅŸan disk omurilik kanalı içinden veya kendisinin arka-yan tarafından geçmekte olan sinirleri sıkıştırır ve hastalık böylelikle kendisini belli eder.

​

bottom of page